Fadumo Dayib

Fadumo Dayib on suomensomalialainen poliitikko, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja neljän lapsen äiti. Hän on opiskellut lähihoitajan ja sairaanhoitajan tutkinnot sekä Kuopion yliopistossa terveystieteiden maisterin tutkinnon. Lisäksi hän on opiskellut julkishallinnon maisteriksi Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa ja työskennellyt Yhdistyneiden kansakuntien lastenjärjestön UNICEF:in palveluksessa HIV:n vastaisissa kampanjoissa Somaliassa, Keniassa, Liberiassa ja Fidzillä.

Fadumo Dayib syntyi somalialaisille vanhemmille Keniassa vuonna 1972, mutta 1989 Dayib perheineen karkotettiin Keniasta Somaliaan, jossa oli juuri syttynyt sisällissota. Hän ja hänen sisaruksensa päätyivät pakolaisina Suomeen vuonna 1990. Politiikka on hänellä verissä, sillä hänen enonsa on ollut oppositiopoliitikko, minkä lisäksi myös muita hänen sukulaisiaan on politiikassa. Dayib on kuitenkin kieltäytynyt kertomasta suvustaan ja klaanistaan julkisesti, koska hänen mielestään monet Somalian poliittisista levottomuuksista johtuu kiistelevien klaanien valtataistelusta.

Syksyllä 2014 Dayib ilmoitti asettuvansa ehdolle seuraavissa demokraattisissa Somalian presidentin vaaleissa. Innostuksen politiikkaan hän sai kyllästyttyään näkemään aina samoja kasvoja päättämässä maansa asioista ilman näkyvää muutosta. Sen sijaan Somaliassa ei ole järjestetty vapaita vaaleja sitten vuoden 1967 ja maa on pitkään kestäneen sisällissodan raunioittama. Istuvan presidentin Hassan Sheikh Mohamudin lupauksista huolimatta avoimia vaaleja ei ole saatu käytyä vielä vuoden 2016 loppuun mennessä.

Median kiinnostus Dayibia kohtaan on tehnyt hänestä yhden tunnetuimmista somalialaisista poliitikoista maailmassa ja osoittanut sosiaalisen median vaikutuksen poliittisessa kamppailussa. Lisäksi Dayibin suosio on kiinnittänyt diasporan eli maanpakolaisina asuvien somalialaisten huomion heidän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Suosion kääntöpuolena Dayib on kertonut saaneensa tappouhkauksia. Hän on myös julkisesti kertonut kohdanneensa rasismia ja ollut kriittinen suomalaista maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmää kohtaan.

Dayib on ollut avoimen kriittinen myös Somalian klaanijärjestelmää kohtaan ja puhunut naisten aseman puolesta Somalian poliittisessa järjestelmässä. Dayib on kertonnut poliittisen aktiivisuutensa motiiviksi moraalisen velvollisuuden kotimaansa olojen parantamiseen. Lisäksi hän on kampanjoinut HIV:n vastaisen työn puolesta ja naisten ympärileikkauksia vastaan. Vaalikampanjansa ohessa hän tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.

POHDITTAVAKSI:

1) Millaiseksi arvioit sosiaalisen median ja internetin roolin Dayibin vaalikampanjassa?

2) Millainen merkitys diasporalla eli maanpakolaisina asuvilla somalialaisilla on Somalian poliittisessa järjestelmässä?

3) Miten luulet 1990-luvulla maahan tulleiden somalipakolaisten sopeutuneen Suomeen? Miten heidät otettiin vastaan?

VTK Tiina-Maaria Laihi


LÄHDELUETTELO:

Dayibin kotisivu: https://fqdayib.com

Dayibin YouTube-kanava: https://www.youtube.com/channel/UCJVeAkqc-BAe5sqTYKiEPjg

Haastatteluita yms:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433909526274

https://www.hs.fi/sunnuntai/a1439523511614

http://yle.fi/uutiset/3-7450575

http://yle.fi/uutiset/osasto/news/somalias_lone_female_presidential_candidate_mulls_finlands_failed_integration_policies/8218907

http://news.harvard.edu/gazette/story/2015/05/a-onetime-refugee-aims-high/

https://www.hks.harvard.edu/news-events/news/students/fadumo-dayib-feature

https://mic.com/articles/149725/meet-fadumo-dayib-the-woman-risking-everything-to-become-somalia-s-first-female-president#.EZ25dlQt4

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/08/fadumo-dayib-the-somali-refugee-vying-to-return-home-as-first-female-president 


Lisämateriaalia:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/01/25/ensimmaisia-somalian-ja-romanian-pakolaisia-vaadittiin-jopa-aidattaviksi
http://yle.fi/uutiset/3-7450575
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005001108.html